Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Lody melonowe

Print Friendly, PDF & Email

lody melonowe

Rozpoczęły się gorące dni, więc coraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są prostsze i szybsze do wykonania od tych na kremówce i żółtkach. Melon może wydawać się nietypowy na taki deser, ale dzięki temu składnikowi domowe lody zaskoczą wyjątkowym smakiem.

Składniki na lody melonowe

  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 400 g miąższu melona (po obraniu ze skórki)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dosypać i wmiksować cukier. Dodać jogurt, owoce, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Lody melonowe przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki. Co godzinę mieszać, najlepiej przy użyciu blendera, aby nie powstały grudki lodu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.