Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Likier truskawkowy

Print Friendly

likier truskawkowy
Dzisiaj, racząc się naszą jesienną nalewką z brzoskwiń, zastanawialiśmy się, czy można też przygotować ją z truskawek. Chwilę później już działaliśmy w kuchni, ale nie ograniczyliśmy się tylko do nalewki truskawkowej, lecz zrobiliśmy także likier truskawkowy na bazie wódki i spirytusu. Wyszedł on bardzo gęsty, o intensywnym czerwonym kolorze i wspaniałym głębokim smaku. Teraz musi postać 3-4 tygodnie, więc gdy sezon na truskawki już się skończy, my będziemy mogli delektować się ich smakiem, pijąc domowy likier lub polewając nim lody. 🙂

Składniki na

  • 750 g truskawek
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml soku z cytryny
  • 4 małe opakowania cukru wanilinowego



Wykonanie

Truskawki opłukać, pozbawić szypułek i zblendować.

Wodę zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny, gotować 5 minut. Pozostawić do przestygnięcia.

Do truskawek dodać wódkę, spirytus oraz ostudzoną wodę z cukrem. Całość dokładnie wymieszać.

Likier truskawkowy przelać do butelek, dokładnie zakręcić nakrętki. Pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie.

Z podanych proporcji wychodzi około 1,5 l domowego likieru truskawkowego.




1 Komentarz

  1. 22 czerwca 2016    

    Niesamowity kolor! Nawet na zdjęciach widać, że likier jest bardzo gęsty, treściwy, wręcz „napakowany” dojrzałymi truskawkami. A żółte pesteczki nie pozostawiają wątpliwości co do surowca użytego do tego trunku. Koniecznie muszę wypróbować, póki można dostać dobre truskawki : ) Taki likier będzie genialnie komponował się ze śmietankowymi lodami, ale można go też wykorzystać jako dodatek do kolorowych drinków. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.