Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Likier kakaowy

Print Friendly, PDF & Email

likier kakaowy

Światem zaczęła rządzić jesień” Tak śpiewa mi się od kilku dobrych dni. Dzisiejsza pogoda jest na to dowodem – od rana niebo zasnute chmurami, z których co jakiś czas pada deszcz. Gdyby nie możliwość wyjścia w moich kolorowych kaloszach, dzień byłby strasznie ponury. 😉 Rozweselić taki czas jak dzisiaj pomoże nam wyjątkowy napój -słodki i aromatyczny likier kakaowy. Nie taki ze sklepowej półki, lecz robiony samodzielnie. Przepis jest bardzo łatwy, a efektów można już skosztować po kilku dniach. My już się nim delektujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania receptury. 🙂

Składniki na likier kakaowy

  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 200 ml spirytusu
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki wrzątku




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Kakao wymieszać z wrzątkiem do uzyskania gęstej i jednolitej masy, wlać do niej letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, gdy masa będzie już dokładnie roztarta, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie wlewać stopniowo spirytus, energicznie miksując, żeby składniki dobrze się połączyły.

Przelać do czystych butelek, dokładnie zamknąć. Likier odstawić na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać.

Z podanych składników wychodzi ponad litr pysznego kakaowego likieru.

Spirytus można zastąpić wódką, likier będzie delikatniejszy ale tak samo smakowity.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.