Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Lemon curd

Print Friendly

lemon curd

Wszyscy w naszej Rodzinie przepadają za angielskim kremem cytrynowym – lemon curd, no może z wyjątkiem Ani. Każda ilość to za mało – jak mówi Mama słoiczek wystarcza na dwa, góra trzy razy, jeśli je się bardzo oszczędnie. 😉 Od dzisiaj nie trzeba będzie już ograniczać przyjemności jego jedzenia, czekając na dostawy z Anglii, bo uruchamiamy własną produkcję lemon curd. 🙂

Składniki na lemon curd

  • 2 cytryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej




Przygotowanie

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy jednej z nich, z obu wycisnąć sok i dodać do niego skórkę.

Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.

Do garnka – większego od dna miski – wlać tyle wody, aby pomiędzy nią a miską była wolna przestrzeń. Zagotować wodę, na garnek wstawić miskę z masą jajeczną i energicznie mieszać trzepaczką do czasu aż masa zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło.

Gdy masa stanie się ponownie gęsta, przelać ją do słoika (wcześniej można przetrzeć przez sitko), pozostawić do przestygnięcia, zamknąć, wstawić do lodówki.

Krem cytrynowy lemon curd w lodówce można przechowywać ok. tygodnia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.