Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Leczo z dynią

Print Friendly, PDF & Email

leczo z dynią

Od bardzo dawna nie robiliśmy żadnego leczo, prawie już zapomnieliśmy, że takie danie w ogóle istnieje. Lato już się skończyło, zanim się obejrzymy, nastanie już późna jesień, więc to niemalże ostatnia chwila, żeby korzystać z warzyw i przygotować leczo z dynią. W tym przepisie oczywiście także wykorzystaliśmy dynię Hokkaido i dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, gdy napiszemy, że idealnie się znalazła w tym kolorowym gronie i bardzo ładnie prezentowała się na talerzu.

Składniki na leczo z dynią

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 g miąższu z dyni
  • 2 duże pomidory
  • 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Dynię umyć, wydrążyć pestki z miękką częścią, obrać ze skórki, odważyć 300 g i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie pozostałe warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Cukinię, pomidory, papryki pokroić w dużą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać (bez pestek).

Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny, wrzucić wszystkie warzywa, gotować 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania leczo z dynią doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.