Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Łazanki z kapustą i grzybami

Print Friendly, PDF & Email

łazanki

Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami, które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi, zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić pierogów, polecam ich „zamiennik” – łazanki z kiszoną kapustą i grzybami będą równie smaczne. 🙂

Składniki na łazanki z kapustą i grzybami

Domowe łazanki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Kapusta z grzybami:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Przygotowanie

Kapusta z grzybami:

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, wyłowić i pokroić w kostkę, wywar zachować.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.

Kiszoną kapustę opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów i uzupełnić wodą, tak aby kapusta była zanurzona w płynach. Dodać pokrojone grzyby, cebulę, ziele angielskie, kminek, rozgniecione ziarenka jałowca oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, około 50-60 minut.

Domowe łazanki:

Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz wbić jajka. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, jeśli słabo będzie się kleiło, można dolać odrobinę wody. Ciasto na łazanki zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, jedną zostawić, resztę zawinąć w folię. Ciasto oprószyć mąką, cienko rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 1-2 cm, ułożyć jeden na drugim i pokroić na kwadraty. Rozsypać na blacie, pozostawić do przeschnięcia, przygotować łazanki z reszty makaronu.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pokrojony makaron, gotować 8 minut od momentu zagotowania się wody. Łazanki odcedzić, zahartować w misce z zimną wodą.

Wykonanie

W garnku wymieszać łazanki z kapustą z grzybami, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Łazanki z kapustą i grzybami
Opublikowana

1 Komentarz

  1. 14 grudnia 2018    

    lubię to wigilijne danie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 2 =