Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Lasagne ze szparagami

Print Friendly, PDF & Email

lasagne ze szparagami

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo i trzeba go dobrze wykorzystać, dlatego też kupiliśmy białe i zielone szparagi, aby przygotować z nich pyszną lasagne. Była ona bardzo prosta, bo wykonana z płatów lasagne, białych i zielonych szparagów oraz sosu beszamelowego. To wystarczyło do stworzenia kompletnego dania, które nie tylko świetnie smakowało, ale także bardzo ładnie wyglądało – po przekrojeniu lasagne ze szparagami naszym oczom ukazała się biało-zielona mozaika przeplatana złotymi płatami. Aż szkoda, że szparagowy sezon trwa tak krótko.

Składniki na lasagne ze szparagami

Nadzienie:

  • 500 g białych szparagów
  • 500 g zielonych szparagów
  • 6-10 płatów lasagne (w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 750 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy



Przygotowanie

Nadzienie:

Obrać białe szparagi zaczynając od główki, odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać.

Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Włożyć do niej zielone szparagi, zmniejszyć ogień, gotować 3-5 minut (w zależności od ich grubości). Przełożyć na talerz.

Do tej samej wody włożyć białe szparagi, gotować 12-15 minut (w zależności od ich grubości). Wyłożyć na talerz.

Płaty lasagne wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować ok. 5 minut. Wyjąć, rozłożyć każdy z nich osobno.

Sos beszamelowy:

W garnku powoli rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy całość zacznie wrzeć, powoli wlewać mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypać tymianek i gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Naczynie do zapiekania natłuścić margaryną. Na dnie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego, położyć płaty lasagne i posmarować je sosem. Rozłożyć połowę ugotowanych szparagów, polać sosem, na nich ułożyć lasagne i pokryć je sosem beszamelowym. Wyłożyć szparagi, sos, warstwę makaronu i resztę beszamelu.

Lasange ze szparagami zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 30-35 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.