Łaciaty sernik

M&B
Łaciaty sernik

Na tegoroczne święta wielkanocne upiekliśmy kilka serników, ale każdy z nich był zupełnie inny. Ten łaciaty dzięki dużej ilości kakao w cieście ma przyjemny czekoladowy smak. Do tego wystające kakaowe wyspy są kruche i chrupkie, co dopełnia serową, wilgotną masę. 🙂

Łaciaty sernik – składniki

Kakaowe ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko (wielkości L)
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

  • 250 g masła
  • 500 g białego sera w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej






Przygotowanie

Kakaowe ciasto:

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Jajka ubić na puszystą, białą masę, następnie dodawać do niej stopniowo biały ser, cały czas miksując.

Do mieszaniny wsypać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie połączyć.

Wlać roztopione i przestudzone masło, zmiksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wlać masę serową, urywać kawałki pozostałego ciasta i wkładać je w masę.

Niemiecki sernik wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60-65 minut.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Łaciaty sernik
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis