Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kutia

Print Friendly

kutia

Bez tego słodkiego deseru, jakim jest kutia nie wyobrażam sobie wigilijnego stołu. W moim domu to danie nie gościło do czasu mojej nauki w liceum, kiedy to Koleżanka podała mi przepis na wigilijną kutię, która od razu podbiła podniebienia wszystkich domowników. Bardzo zasmakowała również Mojemu Bartkowi, być może w tym roku pojawi się ona na śląskim stole obok makówek. 🙂

Składniki na wigilijną kutię

  • 200 g pszenicy na kutię
  • 100 g maku mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 8-10 łyżek miodu
  • 3 krople olejku migdałowego




Przygotowanie

Pszenicę namoczyć na noc w dużej ilości wody, rano odcedzić i przepłukać. Ugotować do miękkości w świeżej wodzie, może to potrwać nawet 2 godziny, należy uważać, aby pszenica się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną odcedzić, przepłukać i zostawić na sitku do ostygnięcia.

Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.

Rodzynki sparzyć, orzechy obrać i niezbyt drobno posiekać.

Połączyć pszenicę z makiem, dodać rodzynki, orzechy, miód i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać, kutię wstawić do lodówki, aby się schłodziła.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.