Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kurczak z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to szybkie do zrobienia danie jednogarnkowe, które stanowi samodzielny obiad, gdyż potrawa zawiera mięso, ziemniaki oraz warzywa. Przygotowanie kurczaka z warzywami polega głównie na pokrojeniu warzyw i wrzuceniu ich wraz z mięsem i przyprawami do garnka i oczekiwaniu na pyszny obiad. 🙂 Porcja jest na tyle obfita, że daniem tym nasyci się duża rodzina, a mniejsza będzie miała danie na dwa dni. 🙂

Składniki na kurczaka z warzywami

  • 2-3 ćwiartki kurczaka
  • 1 l przecieru pomidorowego
  • 2 duże marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa kawałki (pałki i udka). Obficie natrzeć solą oraz pieprzem, odłożyć.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plastry.

Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę.

Seler naciowy umyć, pokroić w plastry.

Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z oregano, papryką słodką i chili. Garnek przykryć pokrywką, wstawić na średni ogień. Gotować 60-70 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu potrawę delikatnie przemieszać.

Kurczaka z warzywami doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać do razu na gorąco jako samodzielne danie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 7 =