Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kurczak w sosie kokosowym

Print Friendly, PDF & Email

kurczak w sosie kokosowym

Sobota na Karaibach we własnym mieszkaniu? Może na obiad przygotować kurczaka w sosie kokosowym? Dlaczego nie, skoro w kuchni od kilku miesięcy czeka mleczko kokosowe, a curry zawsze gości wśród naszych ulubionych przypraw. Wystarczy jedynie dokupić kurczaka i już możemy wybrać się w tę egzotyczną, smakową podróż. Nie jest ona długa, nie wymaga wielu skomplikowanych przygotowań i bardzo szybko możemy poczuć egzotyczne klimaty. Jeszcze tylko odpowiednia muzyka i już możemy poczuć się jak na wakacjach. 🙂

Składniki na kurczaka w sosie kokosowym

  • 1 kurczak
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • odrobina nitek szafranu
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, pokroić na drobną kostkę. Papryczkę chilli umyć, przeciąć, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać.

Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na porcje – udka, skrzydełka itd. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso kilka minut.

Wyjąć kurczaka z patelni, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać ok. 5 minut. Po czym dosypać curry, chilli i szafran, wymieszać.

Z powrotem włożyć na patelnię mięso, dodać połowę mleczka kokosowego, wodę i sól, dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, należy patelnię przykryć i bardzo zmniejszyć ogień. Dusić 30 minut.

Zdjąć pokrywkę, smażyć dodatkowo 10 minut na małym ogniu, odparowując wodę. Na koniec dodać resztę mleczka kokosowego, wymieszać i doprawić kurczaka w sosie kokosowym do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.