Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kurczak pieczony

Print Friendly, PDF & Email

kurczak pieczony

Kurczak pieczony w całości to nasz powrót do tradycyjnego pieczenia w piekarniku. Przez jakiś czas różnego rodzaju mięsa piekliśmy w woreczkach, bo jest wygodnie, nic się nie przypala i po pysznym obiedzie nie pozostaje jeszcze blacha lub naczynie żaroodporne do szorowania. Jednak brakowało tej złocistej, chrupiącej skórki, na widok której czuje się jeszcze większy głód. Ten kurczak pieczony jest w prostej wersji – tylko obsypany przyprawami i upieczony na złoto.

Składniki na kurczaka pieczonego w całości

  • 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody
  • trochę oleju




Przygotowanie

Kurczaka dobrze umyć, osuszyć. Natrzeć obficie solą, odrobiną pieprzu oraz przyprawami – zarówno zewnątrz jak i w środku.

Do naczynia, w którym mięso będzie pieczone, nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie. Włożyć kurczaka, natłuścić go olejem, wlać wodę do naczynia.

Piec około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200oC (z termoobiegiem). Od czasu do czasu kurczaka polać wytworzonym tłuszczem oraz kilkukrotnie w czasie pieczenia odwrócić na drugą stronę.




1 Komentarz

  1. Bożena
    17 listopada 2016    

    Przepiękny kurczak muszę kiedyś takiego upiec oby wyglądał tak samo jak ten .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four + 17 =