Kurczak pieczony

M&B
Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w całości to nasz powrót do tradycyjnego pieczenia w piekarniku. Przez jakiś czas różnego rodzaju mięsa piekliśmy w woreczkach, bo jest wygodnie, nic się nie przypala i po pysznym obiedzie nie pozostaje jeszcze blacha lub naczynie żaroodporne do szorowania. Jednak brakowało tej złocistej, chrupiącej skórki, na widok której czuje się jeszcze większy głód. Ten kurczak pieczony jest w prostej wersji – tylko obsypany przyprawami i upieczony na złoto.

Kurczak pieczony – składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody
  • trochę oleju




Przygotowanie

Kurczaka dobrze umyć, osuszyć. Natrzeć obficie solą, odrobiną pieprzu oraz przyprawami – zarówno zewnątrz jak i w środku.

Do naczynia, w którym mięso będzie pieczone, nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie. Włożyć kurczaka, natłuścić go olejem, wlać wodę do naczynia.

Piec około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200oC (z termoobiegiem). Od czasu do czasu kurczaka polać wytworzonym tłuszczem oraz kilkukrotnie w czasie pieczenia odwrócić na drugą stronę.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kurczak pieczony
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Bożena

    17 listopada 2016 at 18:19

    Przepiękny kurczak muszę kiedyś takiego upiec oby wyglądał tak samo jak ten .

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis