Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kurczak pieczony z piwem

Print Friendly, PDF & Email

kurczak pieczony z piwem

Kurczak w piwie to chyba jedna z niewielu potraw, która była kilka razy robiona i zjedzona, zanim pojawiła się u nas na blogu. Za każdym razem piekliśmy go w innej wersji – na puszcze z piwem, w piwnej kąpieli, z różnymi ziołami i ostatecznie w rękawie do pieczenia. Ta wersja kurczaka pieczonego z piwem przypadła nam najbardziej do gustu, gdyż najlepiej czuć w niej smak piwa w mięsie, a skórka jest złocista i chrupiąca.

Składniki na kurczaka pieczonego z piwem

  • 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml jasnego piwa




Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć.

W miseczce wymieszać olej z solą morską, tymiankiem, bazylią, rozmarynem i estragonem. Dodać posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziołową marynatą natrzeć kurczaka na zewnątrz i w środku. Związać nogi oraz skrzydła, odstawić na godzinę.

Do rękawa do pieczenia włożyć kurczaka, wlać szklankę piwa. Zamknąć rękaw wg instrukcji na opakowaniu, mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 90 minut. Po tym czasie ostrożnie rozciąć i rozchylić rękaw do pieczenia, piec do zrumienienia się kurczaka.

Kurczaka pieczonego z piwem wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Pokroić i podawać z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.