Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kurczak confit

Print Friendly

kurczak confit

Kurczak confit to propozycja na niedzielny rodzinny obiad, podczas którego chcemy podać znane mięso w niecodziennej odsłonie. Udka i piersi kurczaka obsypaliśmy obficie orientalnymi przyprawami, po czym gotowaliśmy je przez 1,5 godziny w kaczym tłuszczu. Kurczak confit po ugotowaniu był bardzo miękki, soczysty i przy rozdrabnianiu nożem rozchodził się na włókna.

Składniki na kurczaka confit

  • 1 kurczak (1,5-2 kg)
  • 2 kg smalcu kaczego lub gęsiego (ew. oleju roślinnego)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól




Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Mięso natrzeć wymieszanymi przyprawami, oprószyć solą, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę.

W dużym garnku rozgrzać smalec, najpierw włożyć udka, po 15 minutach piersi, gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko bulgotać. Mięso będzie ugotowane, gdy na udkach będzie widać kość.

Kurczaka confit po ugotowaniu przełożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




kurczak confit

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.