Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kruchy mazurek śliwkowy

Print Friendly

kruchy_mazurek_śliwkowy

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. 😉

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • słoik dżemu śliwkowego




Wykonanie

Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem.

Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać.

Każdy prostokąt ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż zrobią się złote. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Placki układać jeden na drugim, uprzednio pokrywając je dżemem – ostatni pozostawić nieposmarowany.

Kruchy mazurek z dżemem śliwkowym ozdobić lukrem, polewą czekoladową.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.