Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kruche ciasteczka ze skwarkami

Print Friendly, PDF & Email

kruche_ciasteczka_ze_skwarkami

Ten wpis powinnam zacząć tak, jak większość blogów kulinarnych, na którym jest przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami – ciasteczka mojego dzieciństwa. 🙂 Wytapiany smalec był dla nas, dzieci, mniej atrakcyjny od pozostałości po jego zlaniu. Złociste skwarki oznaczały bowiem dla nas sporą porcję przepysznych ciasteczek z nich wypiekanych. Czasami aktywnie włączaliśmy się w ich przygotowanie, mieląc skwarki lub przeciskając je przez maszynkę ze specjalną nakładką do ciastek. Wspaniałe wspomnienia, jak i wspaniały smak tych kruchych ciasteczek zamknięty w tym przepisie. 🙂

Składniki
  • 250 g skwarek
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Skwarki dwu- lub trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone skwarki, jajka, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wkładać do maszynki do mielenia mięsa z zamontowaną odpowiednią końcówką lub cienko rozwałkować i wykrawać wybrane kształty.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), kruche ciasteczka ze skwarkami piec 25 minut.




1 Komentarz

  1. 29 marca 2016    

    qrcze, jakoś mnie w dzieciństwie i topienie smalcu i takie ciasteczka ominęły…nigdy podobnych nie jadłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.