Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kruche ciasteczka z makiem

Print Friendly, PDF & Email

kruche_ciasteczka_z_makiem

Weekend z makiem zakończyliśmy kruchymi ciasteczkami, tak dobrymi, że aż chciało się nimi dzielić. 🙂 Z pomocą rękawa cukierniczego i tylki udało się wyczarować kształt ciastek jak ze sklepowej półki – to była bardzo przyjemna i relaksująca zabawa. W takiej formie ciasteczka z makiem jeszcze bardziej kusiły i spora porcja zabrana do pracy rozeszła się w mgnieniu oka. 🙂

Składniki
  • 100 g maku niemielonego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej




Wykonanie

Mak wsypać do garnka, wlać szklankę wrzącej wody i zostawić na 10 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pozostawić na sicie wyłożonym gazą na kilkanaście minut. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać jajko, chwilę miksować, żeby dobrze się połączyło i nadało dodatkowej puszystości.

Następnie wsypywać stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodać mak, dokładnie wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego ze średnią tylką, nakładać podłużne porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), kruche ciasteczka z makiem piec ok. 13 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fifteen + twelve =