Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Królik pieczony z dynią i warzywami

Print Friendly, PDF & Email

królik pieczony z dynią i warzywami

Weekendy przeznaczamy głównie na prowadzanie bloga i przez większość czasu jesteśmy w kuchni. Jest to wymagające, czasami męczące, ale jednocześnie twórcze, przyjemne i satysfakcjonujące. Jednogarnkowe dania to mniej pracy przy ich robieniu, dzięki czemu mieliśmy czas na napisanie i wrzucenie na naszą stronę dzisiejszego przepisu na królika pieczonego z dynią i warzywami. Jeszcze starczyło czasu na przygotowanie deseru – migdałowego tortu bezowego z kremem dyniowym, ale o tym jutro. 🙂

Składniki na królika pieczonego z dynią i warzywami

  • 1 królik
  • 2 czerwone papryki
  • 600 g miąższu z dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g małych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 ziarenko jałowca
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Królika umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oddzielając mięso od kości – mięso pokroić na mniejsze kawałki, a kości zachować. Mięso królika natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką, zostawić na 60 minut.

Do garnka włożyć wszystkie kości z królika, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, wlać pół litra wody. Zagotować, następnie zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować 60 minut pod uchyloną przykrywką. Wyjąć kości, wywar przecedzić przez gęste sito.

Papryki umyć, wyciąć nasiona i białe błonki, pokroić w kostkę.

Dynię obrać, wydrążyć pestki i miękki środek, pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Do dużego naczynia żaroodpornego lub dużej blachy wsypać wszystkie pokrojone warzywa, dodać mięso królika oraz przygotowany wywar. Posolić i popieprzyć, na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Przykryć przykrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka), wstawić do zimnego piekarnika, nastawić 200oC (z termoobiegiem), piec 60 minut.

Po tym czasie zdjąć przykrywkę lub folię aluminiową – jeżeli mięso jest na wierzchu, najlepiej odwrócić je na drugą stronę i przykryć warzywami, żeby nie wyschło – dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, królika z dynią i warzywami piec kolejne 20 minut.




królik pieczony z dynią i warzywami

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.