Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Królik duszony z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

królik duszony z warzywami

Kolejny prosty przepis na królika na naszym blogu. 🙂 Tym razem będzie to królik z warzywami, który dusi się z nimi na wolnym ogniu. Duszone mięso z królika jest delikatne i soczyste, a warzywa zapewniają nam zdrowy i kolorowy dodatek. Wystarczy tylko osobno ugotować kaszę, ziemniaki lub makaron, a całe danie można mieć w przeciągu dwóch godzin. Królik duszony z warzywami to dobry pomysł na niedzielny rodzinny obiad, gdy chcemy podać inny rodzaj mięsa.

Składniki na królika duszonego z warzywami

  • 1 królik (bez podrobów)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kawałek pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 750 ml rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do oprószenia




Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Czosnek obrać, rozgnieść dłonią.

Seler naciowy umyć, pokroić w paski.

Por dokładnie wypłukać, pokroić w krążki.

Wykonanie

Królika pokroić na porcje, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące, jej nadmiar strząsnąć.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wytopić tłuszcz. Przełożyć go do dużego garnka z grubym dnem, a na tłuszczu obsmażyć królika z każdej strony na złoty kolor.

Do garnka wsypać słupki marchewki, pietruszki i selera, na warzywach położyć kawałki królika. Wsypać pozostałe warzywa, dodać przyprawy, wlać rosół, lekko posolić.

Królika z warzywami gotować pod przykryciem na średnim ogniu 60-70 minut. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać.

Królika duszonego z warzywami podać z ziemniakami lub gotowaną na sypko kaszą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × 5 =