Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Print Friendly

krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami to kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa po rosole, które odpowiednio doprawione, z dodatkiem cebuli i podsmażonych pieczarek traci swój specyficzny smak. Gdy takie nadzienie zamkniemy w pysznych i lekkich naleśnikach, otoczymy panierką z bułki tartej i usmażymy, uzyskamy pyszne krokiety. Mnie najbardziej krokiety z mięsem i pieczarkami kojarzą się one z Nowym Rokiem – wtedy to są podawane na stół podczas rodzinnych spotkań.

Składniki na krokiety z mięsem i pieczarkami

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko
  • czubek noża proszku do pieczenia
  • czubek łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 300 g ugotowanego mięsa np. z rosołu
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 cebula
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Nadzienie:

Pieczarki oczyścić (umyć lub obrać), pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, wraz z pieczarkami smażyć na maśle na małym ogniu ok. 10 minut.

Mięso rozdrobnić, marchewkę i pietruszkę pokroić na drobną kostkę, dodać do podsmażonych pieczarek z cebulą. Doprawić przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku.

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia i sól, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się z pozostałymi składnikami.

Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.

Wykonanie

Na środek naleśnika wyłożyć równomiernie nadzienie, pozostawiając dookoła pusty brzeg. Złożyć prawą i lewą stronę naleśnika do środka, następnie złożyć go od dołu ku górze, tworząc prostokątny krokiet.

Krokiety z mięsem i pieczarkami obtaczać najpierw w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i podsmażać na złoto na patelni z olejem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.