Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

krokiety  z kapustą i pieczarkami

Mimo że niektóre dania są proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami, które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej elastyczne, i można je układać, poprawiać, a one cały czas pozostają całe. Krokiety z kapustą i pieczarkami są idealne do barszczu czerwonego.

Składniki na krokiety z kapustą i pieczarkami

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka do obtoczenia
  • bułka tarta
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Porcje ciasta rozlać na całą powierzchnię mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażyć na dużym ogniu kilkadziesiąt sekund, odwrócić i po kolejnych 20-30 sekundach przełożyć na talerz.

Naleśniki odstawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, należy ją najpierw wypłukać.

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dobrze odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić na kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do zeszklenia.

Pieczarki umyć i obrać lub tylko umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć, aż pieczarki zrobią się brązowe.

Odcedzoną kiszoną kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Na środek naleśnika wyłożyć nadzienie w kształcie prostokąta (krótszy bok na dole i na górze), zgiąć do środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet.

W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce.

Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru.




1 Komentarz

  1. Ola
    29 listopada 2015    

    wieki takich nie jadłam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.