Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Krem paryski

Print Friendly, PDF & Email

krem paryski

Zastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym kremie paryskim. Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego gęstość przez zastosowanie innych proporcji. Idealnie nadaje się on do przekładania ciast – paryski krem czekoladowy jest gęsty, zwarty i bardzo czekoladowy.

Składniki na krem paryski

  • 300 ml kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Kremówkę zagotować i od razu zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wystygnięcia.

Wystudzoną mieszaninę miksować końcówką do ubijania śmietany, aż powstanie lśniący krem.

Nie chować do lodówki przed użyciem, ponieważ krem paryski stwardnieje.




1 Komentarz

  1. ami
    28 grudnia 2015    

    Takie proste kremy są najlepsze 🙂 Są przepyszne, intensywne w smaku i aksamitne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.