Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety z kaszy gryczanej

Print Friendly

kotlety_z_kaszy_gryczanej

Kotlety gryczane z dodatkiem marchewki są dobrym pomysłem na nowy sposób podania tej kaszy. Staje się ona delikatniejsza w smaku i lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami obiadu. Przygotowanie kotlecików jest równie proste jak w przypadku kotletów mielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej.

Składniki
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 jajka
  • 1 mała marchewka
  • 8-10 łyżek bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać, odstawić na sicie do odkapania i wystygnięcia.

Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.

Do miski wsypać kaszę gryczaną, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety – w razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub bułkę tartą.

Gryczane kotlety przełożyć na patelnię z lekko nagrzanym olejem. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, później jeszcze kilka chwil, aby uzyskać złoty kolor z obu stron.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.