Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety z fasoli

Print Friendly, PDF & Email

kotlety z fasoli

Okazało się, że fasoli Jaś i czerwonej namoczonej na czulent było za dużo i musieliśmy coś z niej zrobić. Przypomniałam sobie, że dawno temu w domu robiłam kotlety z fasoli, które wszystkim smakowały, więc pomysł na nadwyżkę już był. Gotowanie fasoli z przyprawami sprawiło, że miała ona wspaniały smak i kotlety wystarczyło doprawić tylko majerankiem, solą oraz pieprzem. Kotlety z fasoli są bardzo sycącą potrawą, wystarczą proste dodatki, aby skomponować obiad, można je także potraktować jako dodatek do kanapek.

Składniki na kotlety z fasoli

  • 200 g fasoli Jaś
  • 100 g czerwonej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5 igiełek rozmarynu
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania




Wykonanie

Fasolki zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc do namoczenia. Rano zlać wodę, zalać fasole świeżą, zimną wodą i dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, pieprz), gotować do miękkości, pod koniec gotowania wsypać 1/2 łyżeczki soli. Fasolę odcedzić, ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, marchewkę i pietruszkę, podsmażać do miękkości.

Fasolę oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Dodać jajka, majeranek roztarty w dłoniach oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.

Z masy fasolowej formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Kotlety z fasoli podawać z sosem np. holenderskim lub czosnkowym i dowolną surówką.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fifteen − three =