Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety pożarskie

Print Friendly, PDF & Email

kotlety pożarskie

Od dłuższego czasu planowaliśmy zrobienie kotletów pożarskich, które są ciekawą alternatywą dla tradycyjnie smażonej piersi z kurczaka. Kotlety Pożarskiego wymagają nieco zaangażowania i czasu, ale gwarantują za to wyborny efekt smakowy. Złociste panierowane kotlety z piersi kurczaka, pochodzące z kuchni rosyjskiej, wg legendy miały zostać podane carowi Mikołajowi I, któremu bardzo zasmakowały i kazał je przyrządzać także na swoim dworze. Jeśli ktoś spróbuje kotletów pożarskich, z pewnością będzie wiedział, dlaczego znalazły one tak duże uznanie u tego władcy.

Składniki na kotlety pożarskie

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • mąka, bułka tarta do panierowania kotletów
  • olej do smażenia




Wykonanie

Mięso z piersi kurczaka pokroić na wąskie paski, następnie drobno je posiekać.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.

Białko jajka oddzielić od żółtka, białko ubić na sztywno.

Do miski przełożyć mięso, dodać żółtko, 2 łyżki tartej bułki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać składniki, dodać pianę z białka, ponownie wymieszać mięsną masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wbić jajko do głębokiego talerza i rozkłócić je, na płytkie talerze wysypać mąkę oraz bułkę tartą.

Z mięsnej masy formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Kotlety z piersi kurczaka kłaść na rozgrzany olej, smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (około 10 minut z każdej strony).

Kotlety pożarskie podawać z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką.




2 Komentarzy

  1. Weronika
    7 grudnia 2017    

    A myślisz, że będą dobre z sosem grzybowym ? Ostatnio posmakował mi ten robiony na koncentracie grzybowej od Krakusa . Sos jest z nim smaczny i aromatyczny. Dodatkowo bez konserwantów.

  2. 18 listopada 2017    

    Muszę ich spróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 + 2 =