Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety mielone

Print Friendly

kotlety mielone

Kotlety mielone to tradycyjne danie mięsne polskiej kuchni, pojawiające się często na stołach. Są smaczne, sycące i proste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował. Najlepsze wychodzą z mięsa kupowanego w całości i mielonego samodzielnie w domu lub w sklepie, może to być łopatka, karkówka lub pierś z indyka. Zdecydowanie odradzamy robienia kotletów mielonych z mięsa garmażeryjnego, które jest oddzielane mechanicznie, zawiera skórki, polepszacze, sól i wodę, z takiego składu dobrych kotletów nie będzie. My najczęściej robimy kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami.

Składniki na kotlety mielone

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania kotletów



Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić.

Pietruszkę opłukać, drobno posiekać.

Mięso mielone przełożyć do miski, rozdrobnić palcami. Dodać całe jajko, pietruszkę, bułkę tartą oraz zimną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrabiać, ugniatając mięso rękoma. Doprawienie kotletów mielonych warto sprawdzić podczas wyrabiania mielonych.

Na talerz wysypać bułkę tartą. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety mielone podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

kotlety mielone




1 Komentarz

  1. 4 listopada 2016    

    Przepyszne kotleciki 🙂 klasyka, a jakże pyszna 🙂
    Ja czasami robię mielone bez panierki polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.