Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety mielone z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego. Podsmażone na maśle pieczarki oraz dodatek natki pietruszki wzbogacają smak mięsa, czyniąc ze zwykłych mielonych zupełnie inny dodatek do obiadu.

Składniki na kotlety mielone z pieczarkami

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania




Wykonanie

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pieczarki, dusić, aż woda odparuje. Przestudzić.

Do miski przełożyć mięso mielone, pieczarki, wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrobić ręką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, kotlety mielone z pieczarkami smażyć z obu stron do zrumienienia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.