Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlety mielone z indyka

Print Friendly, PDF & Email

kotlety mielone z indyka

Nie zawsze możemy sobie pozwolić na dłuższe wspólne gotowanie, dlatego wtedy sięgamy po coś równie szybkiego, jak i prostego. Najważniejsze jest to, że razem spędzamy czas w kuchni. Tłuczone ziemniaki, surówka oraz kotlety mielone powstają szybko i zawsze smakują. W naszej wersji kotlety mielone z indyka nie mają panierki z bułki tartej, przez co są mniej kaloryczne – mój brzuch podwójnie się cieszy. 😉

Składniki na kotlety mielone z indyka

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • pieprz, sól do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę oraz przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą uformować w dłoniach w kształt kotlecika.

Na patelni rozgrzać olej, położyć przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

13 + 3 =