Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

Print Friendly, PDF & Email

kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

Chrupiące kotlety z piersi kurczaka spodobają się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, zwłaszcza, że panierka może im się skojarzyć z daniami z fast foodów, tak bardzo przez nie lubianymi. Nasze kotlety z piersi kurczaka są jednak o wiele zdrowsze, gdyż mięso posypane jest tylko kilkoma przyprawami, a panierka to tylko jajko, mąka i płatki kukurydzane. Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce można podać nie tylko z frytkami i surówką, ale także z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody.

Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je w poprzek na pół, aby uzyskać 4 kotlety, rozbić mięso tłuczkiem. Każdy kawałek z obu stron oprószyć solą, pieprzem, kurkumą oraz czerwoną papryką.

Jajka rozkłócić w głębokim talerzu.

Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Przygotowane kawałki piersi kurczaka obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.




kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

8 − 2 =