Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kotlet schabowy

Print Friendly, PDF & Email

kotlet schabowy

Tradycyjny składnik polskiego obiadu. Bez niego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego posiłku. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pyszny i sycący kotlet schabowy.

Składniki na kotlet schabowy

  • mięso schabowe podzielone na porcje
  • mleko
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie

Schab pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie rozbić je tłuczkiem. Najlepiej robić to chowając je w foliowe torebki lub kładąc na ich wierzchu folię spożywczą. Zapobiegnie to rozrywaniu włókien mięsa, a także ochlapywaniu ścian.

Gdy kotlety będą utłuczone, włożyć je na 1 godzinę do mleka. Spowoduje to, że kotlety będą bardziej jędrne i nie będą wysuszone.

Wyjąć schab z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oprószyć solą i pieprzem.

W głębokim talerzu roztrzepać jajka, na dwóch osobnych talerzach przygotować mąkę i bułkę tartą. W pierwszej kolejności kotlet obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku a na koniec obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.