Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kostki domino – Dominosteine

Print Friendly, PDF & Email

kostki domino Dominosteine

Świąteczne kostki domino kojarzą nam się od czasów naszego dzieciństwa ze świętami Bożego Narodzenia u naszych zachodnich sąsiadów. Wtedy znaliśmy je pod oryginalną nazwą Dominosteine i zajadając się tymi słodyczami, nie przypuszczaliśmy, że już za kilka lat nasz ulubiony przysmak będzie dostępny także w Polsce. A gdy bez problemu Dominosteine można włożyć do koszyka, wolimy przez kilka dni bawić się w produkcję domowych kostek domino. Ach, ta nasza przekorna natura. 😉

Składniki na kostki domino – Dominosteine

Ciasto piernikowe:

  • 125 g miodu
  • 25 g brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki mleka

Galaretka:

  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (400 g)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Marcepan:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu

Polewa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 100 g karmelowej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki 30%




Przygotowanie

Ciasto piernikowe:

W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.

W miseczce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, wsypać do garnka z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wbić jajko, wlać sodę rozpuszczoną w mleku, całość dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Galaretka:

W garnku zblendować dżem z sokiem pomarańczowym, po czym postawić na ogniu i podgrzać, aż mieszanina będzie gorąca. Wsypać galaretkę w proszku i żelatynę, mieszać do ich rozpuszczenia się. Zostawić do wystygnięcie i rozpoczęcia tężenia. Zastygającą galaretkę wylewać łyżką na ciasto piernikowe, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby galaretka stężała.

Marcepan:

Orzechy włoskie bardzo drobno zmielić, dodać marcepan podzielony na mniejsze kawałki, wlać rum, całość dokładnie zagnieść do połączenia się składników. Masę rozwałkować na wielkość upieczonego ciasta, najlepiej jest to zrobić między dwoma dużymi kawałkami papieru do pieczenia.

Marcepan ostrożnie przełożyć na galaretkę, docisnąć, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

W garnku na małym ogniu rozpuścić 200 g czekolady i masło. Zestawić z ognia, dodać resztę czekolady połamaną na kawałki, mieszać do rozpuszczenia się czekolady.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z formy, odkroić brzegi. Pokroić na kostkę o wymiarach 3 na 3 cm.

Każdą kosteczkę nabijać na widelczyk (od strony ciasta), zanurzać w roztopionej czekoladzie lub smarować czekoladą przy pomocy pędzelka, układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Karmelową czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką, ozdobić nią kostki domino.




kostki domino Dominosteine

kostki domino Dominosteine

kostki domino Dominosteine

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Kostki domino - Dominosteine
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. 3 grudnia 2018    

    mmm… smak z dzieciństwa 🙂 Dziękujemy za inspirację na Święta

    • M&B
      3 grudnia 2018    

      Życzymy udanych wypieków i wspaniałej świątecznej atmosfery. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twenty + 19 =