Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kopytka

Print Friendly

kopytka

Z kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka.

Składniki na kopytka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania
  • sól do gotowania




Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać, dobrze pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki.

Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić i od razu podawać, ewentualnie przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.




1 Komentarz

  1. 17 marca 2016    

    kopytka to nic trudnego, a jakie smaczne 🙂 tradycja najlepsza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.