Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kopiec kreta

Print Friendly, PDF & Email

kopiec kreta

Kopiec kreta z bananami pojawił się na naszym blogu w wyniku rozmów z chłopcem, który potrafił wyrecytować składniki i proces wykonania tego ciasta. Pomyślałam wtedy, że skoro znam cały przepis, to zamieszczę go na naszej kulinarnej stronie. 😉 Pamiętam, że kilkanaście lat temu było ono bardzo popularne, gdyż jedna z firm wypuściła na rynek ciasto kopiec kreta w pudełku. Domowa wersja jest równie prosta w przygotowaniu, tak samo smaczna, a najważniejsza jej zaletą jest fakt, że wiemy, jakich składników używamy. Kopiec kreta z kremówką i bananami z pewnością każdemu upiecze się doskonale i uformuje się w wyjątkowo dorodny kopczyk, który po przekrojeniu będzie imponował wielkością i wyglądem. Smacznego. 🙂

Składniki na kopiec kreta

Ciasto czekoladowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

:Śmietankowe nadzienie

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto:

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę, stopniowo dodawać olej, ciągle mieszać na niskich obrotach. Partiami dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlać i wmiksować mleko.

Ciasto wylać do tortownicy (26-28cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 165oC przez 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie odkroić wierzch i wydrążyć część wnętrza, zachowując spód i ok. 2 centymetrowe brzegi. Odkrojone i wydrążone ciasto pokruszyć.

Śmietankowe nadzienie:

Żelatynę w proszku namoczyć w 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu.

Czekoladę pokroić nożem na małe kawałki.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, wmieszać całość do ubitej kremówki. Wsypać kawałki czekolady, dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Banany obrać, odciąć czarną końcówkę, skropić je sokiem z cytryny. Ułożyć we wnętrzu czekoladowego ciasta, wyłożyć masę śmietankową, formując kopiec. Na wierzchu i po bokach posypać pokruszonym ciastem.

Kopiec kreta z bananami wstawić na godzinę do lodówki, aby masa śmietanowa dobrze stężała.




kopiec kreta

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.