Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Konfitura z wiśni

Print Friendly

konfitura z wiśni

W wiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie „Kuchni polskiej”, gdzie znaleźliśmy przepis na konfiturę z wiśni. Jest to bardzo dobra alternatywa dla corocznie robionych dżemów z dodatkiem mieszanek żelujących, ponieważ w tej konfiturze są tylko naturalne składniki. Dzięki dwukrotnemu gotowaniu uzyskuje się bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję przy zachowaniu całych wiśni.

Składniki na konfiturę z wiśni

  • 1 kg wiśni
  • 750 g cukru
  • 250 ml wody



Wykonanie

Wiśnie umyć, pozbawić pestek.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować, aż powstanie przezroczysty syrop. Wsypać wiśnie wraz z sokiem, który z nich wypłynął. Zagotować i na minimalnym ogniu gotować przez 30 minut – w tym czasie systematycznie zbierać powstającą pianę i od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, nie mieszać, żeby owoce się nie rozpadły. Po upływie pół godziny przykryć pokrywką i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia wiśnie ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Podobnie jak poprzednio nie mieszać i zbierać powstającą pianę.

Gorące wiśnie przelewać do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, postawić na zakrętce. Gdy słoiczki będą chłodne, odwrócić je i pozostawić do stężenia owocowego przetworu. Konfiturę z wiśni przenieść w chłodne i ciemne miejsce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.