Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kompot z truskawkami i rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

kompot z truskawkami i rabarbarem

W czasach dużego wyboru soków, wód smakowych i napojów gazowanych gotowanie kompotów owocowych odchodzi w zapomnienie. Jednak warto poświęcić trochę czasu i ugotować domowy kompot z truskawkami i rabarbarem. Smak świeżych owoców jest nie do zastąpienia i młodsze pokolenia powinny go poznać. Moje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa kojarzą mi się z różnymi rodzajami kompotów, które Dziadek gotował w wielkim garnku. Robił on kompoty ze wszystkich dojrzewających owoców – truskawek, czereśni, agrestu, porzeczek, jabłek i śliwek, cały dom wypełniały wtedy owocowe aromaty. Schłodzony kompot był idealnym napojem, gdy zmęczeni i spragnieni wracaliśmy z zabaw na dworze.

Składniki na kompot z truskawek i rabarbaru

  • 300 g truskawek
  • 300 g rabarbaru
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2 goździki
  • 1 1/2 litra zimnej wody




Wykonanie

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół.

Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 3-4 cm kawałki.

Do garnka wlać wodę, wsypać truskawki i rabarbar, wrzucić goździki. Postawić na średni ogień, gotować 6-10 minut. Posłodzić do smaku.

Kompot z truskawkami i rabarbarem odstawić do przestygnięcia, podawać z ugotowanymi owocami lub czysty.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Kompot z truskawkami i rabarbarem
Opublikowana

1 Komentarz

  1. Joasia
    12 czerwca 2018    

    Kompot wieloowocowy to jest to. Pycha. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

sixteen − 9 =