Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kokosanki w czekoladzie

Print Friendly, PDF & Email

kokosanki w czekoladzie

Rodzinny przepis na kokosanki w czekoladzie przesłała nam Mama, gdyż chcieliśmy upiec ulubione ciasto Siostry Ani na Jej przyjazd. W domu zawsze robiła je Mama, teraz po raz pierwszy wykonałam je samodzielnie, angażując do drobnych prac Mojego Bartka. Nasza współpraca, jak zwykle, przyniosła smakowity efekt i czekoladowo-kokosowe kosteczki smakowały jak zawsze wybornie. Stos kokosanek w czekoladzie zniknął bardzo szybko i pozostały po nim jedynie okruszki i wiórki kokosowe. 🙂

Składniki na kokosanki w czekoladzie

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 8 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 100 g wiórek kokosowych




Przygotowanie

Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać margarynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Margarynę roztopić i przestudzić.

Prostokątną formę (25/35cm)wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika, piec ok. 30-35 minut. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia.

Polewa:

Do garnka włożyć margarynę, wlać mleko, wsypać cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia się składników – nie gotować. Przestudzić.

Wykonanie

Ciasto pokroić na kostkę.

Na talerz wysypać wiórki kokosowe. Kawałki ciasta obtoczyć w masie czekoladowej, następnie w wiórkach kokosowych. Kokosanki w czekoladzie pozostawić do zastygnięcia masy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.