Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kluski z makiem

Print Friendly, PDF & Email

kluski z makiem

Choć do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem, które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się dań niezwykłych, które smakują niecodziennie, a przy tym nakład pracy w nie włożony oddaje podejście do gości zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw.

Składniki na kluski z makiem

Domowy makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 200 g maku niebieskiego niemielonego
  • 200 g miodu
  • 200 g bakalii (posiekane migdały, orzechy włoskie i laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego




Przygotowanie

Domowy makaron:

Mąkę wysypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać w nie sól oraz wbić jajka. Zagarniając mąkę do środka, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto – jeśli nie będzie chciało się skleić, można wlać odrobinę wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto na makaron wyjąć z lodówki, podzielić na 2 lub 3 części, jedną zostawić na stolnicy, pozostałe zawinąć w folię lub przykryć szklanym naczyniem.

Ciasto cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką, pokroić w paski. Makaron można także zrobić maszynką do makaronu, w której ciasto się wałkuje, a następnie kroi na paski za pomocą specjalnej przystawki.

Surowy makaron posypać mąką, pozostawić do przeschnięcia, w tym czasie można przygotować kolejne porcje domowego makaronu.

Paski makaronu wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut, po czym odcedzić i zahartować w misce z bardzo zimną wodą.

Masa makowa:

Mak zalać gorącą wodą, tak aby był zakryty, odstawić na godzinę, następnie odlać wodę, a mak dwa razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka.

Zmielony mak wymieszać z miodem, bakaliami oraz aromatem migdałowym, na koniec w masę wmieszać ugotowany wcześniej makaron.

Kluski z makiem wstawić do lodówki, podawać schłodzone.




kluski z makiem

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

eleven − six =