Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kluski śląskie

Print Friendly, PDF & Email

kluski śląskie

Wspomnienie naszego dzieciństwa. Zarówno moja Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie. Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. Razem z roladą śląską, oczywiście. 🙂 Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować z tymi robionymi przez jego Mamę. 🙂

Składniki na kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól




Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.

Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować w kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko, posolić masę i szybko zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć a palcem zrobić wgłębienie.

Kluski wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, delikatnie zamieszać aby się nie przykleiły do garnka. Gotować od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2 minuty. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twenty − 4 =