Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Print Friendly, PDF & Email

klopsy z indyka w sosie pomidorowym

Mięso mielone np. z indyka usmażone na patelni zna każdy i zazwyczaj sięga się po nie, gdy nie ma się czasu lub pomysłu na coś innego. Ale wystarczy dodać trochę przypraw, pomidorów i uzyskuje się bardzo smaczne i aromatyczne danie, czyli klopsy z indyka w sosie pomidorowym. Pomidory w puszce można zastąpić świeżymi z odrobiną cukru i łyżeczką koncentratu pomidorowego, więc zazwyczaj wszystkie składniki ma się w domu i nie trzeba nigdzie się ruszać, szczególnie gdy pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia.

Składniki na klopsy z indyka w sosie pomidorowym

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Do miski włożyć mięso mielone, cebulę, 1 łyżeczkę bazylii, bułkę tartą i wbić jajko. Dobrze posolić i popieprzyć, wymieszać. Lepić małe kuleczki.

Na rozgrzany olej wyłożyć klopsiki, obsmażyć z każdej strony. Gdy będą złociste, dodać pomidory razem z zalewą. Dosypać po pół łyżeczki bazylii, tymianku i pietruszki. Odparować wodę, żeby sos zgęstniał. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Klopsy z indyka podawać na gorąco, z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twelve − 2 =