Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Klopsy w sosie miętowo-cytrynowym

Print Friendly, PDF & Email

klopsy w sosie miętowo-cytrynowym

Przepis na taką wersję mięsa mielonego – klopsy w sosie miętowo-cytrynowym – znaleźliśmy na kartce wyciętej z gazety. Początkowo wahaliśmy się, czy to dobre połączenie, ale ponieważ lubimy smakowe eksperymenty, zdecydowaliśmy się na zrobienie takich klopsów. Efekt okazał się zadowalający, mięta w połączeniu z cytryną pozwoliła na uzyskanie bardzo orzeźwiającego dania, które z dodatkiem ryżu jest idealne na letnie dni.

Składniki na klopsy w sosie miętowo-cytrynowym

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 500 ml bulionu
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek natki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Miętę i natkę opłukać, posiekać. Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę.

Do miski włożyć mięso mielone, połowę natki, mięty i cebuli, dodać bułkę tartą, jajka oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, uformować małe kuleczki.

Do garnka wlać bulion, wino, sok z cytryny i dołożyć listki laurowe, zagotować. Włożyć klopsy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i wyrzucić listki.

Przed dodaniem śmietany do gorącej zawartości garnka, należy najpierw ją zahartować, czyli wlać do niej 2-3 łyżki wywaru i wymieszać.

Do wywaru dodać zahartowaną śmietanę, skórkę z cytryny, cukier, drugą połowę pietruszki, mięty i cebuli. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie zagotować i podać z klopsikami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 + ten =