Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Klopsy na obiad w kokosowym sosie

Print Friendly, PDF & Email

klopsy na obiad w kokosowym sosie

Nie mając zbyt dużo czasu na gotowanie, zdecydowaliśmy się zrobić klopsy na obiad w wersji orientalnej. Odkąd prowadzimy bloga nasze półki wypełnione są nie tylko podstawowymi produktami i przyprawami, ale także stoją na nich dodatki charakterystyczne dla różnych kuchni świata. Nie mieliśmy więc problemu, aby przygotować klopsy inaczej – z dodatkiem imbiru, suszonej trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Orientalne klopsy na obiad udało nam się szybko przygotować, a ich ilość starczyła na dwa sycące i aromatyczne obiady.

Składniki na klopsy na obiad w kokosowym sosie

Klopsy z mięsa mielonego:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Kokosowy sos:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszonej
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Klopsy z mięsa mielonego:

Imbir obrać, drobno posiekać.

Kolendrę pognieść w moździerzu.

Mięso mielone włożyć do miski, wsypać bułkę tartą, posiekany imbir, kolendrę, wbić dwa jajka. Wyrabiać, aż składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować małe kulki.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki, usmażyć je z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

Kokosowy sos:

Z limonki wycisnąć sok.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.

Kolendrę i kmin rzymski pognieść w moździerzu.

Na czystą i suchą patelnię wsypać kolendrę z kminem rzymskim, trawę cytrynową oraz kurkumę, chwilę podgrzewać na małym ogniu dla wydobycia aromatów. Wlać trochę oleju, wsypać cebulę, podsmażać kilka minut, po czym dodać czosnek, smażyć do zeszklenia się cebuli.

Na patelnię wlać mleko kokosowe, zagotować, doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem rybnym i ewentualnie cukrem. Włożyć klopsiki, przykryć pokrywką, trzymać na ogniu kilka minut, żeby mięso się zagrzało.

Klopsy na obiad w kokosowym sosie podawać z ryżem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Klopsy na obiad w kokosowym sosie
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × four =