Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Klopsiki w sosie śmietanowym

Print Friendly

klopsiki w sosie śmietanowym

Klopsiki w sosie śmietanowym to obiad zainspirowany gotowym daniem, które można znaleźć na sklepowych półkach. Chociaż określenie „gotowe danie” to za dużo powiedziane, bo wszystkie składniki trzeba samemu przygotować, a dopiero do nich wsypać paczkę z przyprawami i różnymi wzmacniaczami smaku. Dlaczego więc wszystkiego nie przygotować samodzielnie?
Klopsiki w sosie śmietanowym nie tylko bardzo ładnie wyglądają ale są naprawdę smaczne. Do tego przygotowanie jest proste i nie potrzeba wielu składników. Można je tylko polecić. 🙂

Składniki na klopsiki w sosie śmietanowym

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g groszku konserwowego
  • 25 g topionego serka śmietankowego
  • 150 ml kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Marchew i korzeń pietruszki obrać, umyć i pokroić na cienkie słupki. Wrzucić na patelnię z olejem, smażyć, aż warzywa zmiękną. Odłożyć na talerzyk.

Do mięsa mielonego dodać jedną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i lepić małe kuleczki. Podsmażyć je na złoto na patelni, na której wcześniej były warzywa.

Do mięsa wlać wodę z rozrobioną mąką ziemniaczaną, kremówkę, dodać serek topiony, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę natki pietruszki, podsmażoną marchew i korzeń pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagotować i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut, żeby sos lekko zgęstniał. Na koniec do klopsików w sosie śmietanowym wsypać odsądzony groszek.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.