Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Klopsiki w sosie koperkowym

Print Friendly

klopsiki w sosie koperkowym

Koperek najczęściej kojarzy się nam z młodymi ziemniaczkami podawanymi z kwaśnym mlekiem. W kuchni ma on jednak więcej zastosowań i nie zawsze występuje jako dodatek do dań. Nasze klopsiki w sosie koperkowym są podwójnie koperkowe, ponieważ znajduje się on nie tylko w sosie, ale także w mięsnych kuleczkach. Tak smacznego obiadu nie byłoby bez wizyty Siostry Ani, która przywiozła ogromną ilość świeżego koperku rosnącego w przydomowym ogródku, bardzo dziękujemy. 🙂

Składniki na klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml kremówki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Klopsiki:

Cebulę obrać, drobno posiekać.

W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, które następnie usmażyć na złoty kolor.

Sos koperkowy:

W czasie, gdy klopsiki się smażą, zacząć przygotowywać sos koperkowy.

W połowie szklanki wody dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Na drugą patelnię wlać śmietankę kremówkę oraz wodę z mąką. Gotować, aż sos zgęstnieje, dodać koperek, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Klopsiki podawać polane sosem koperkowym, najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.