Keks z bakaliami

M&B
Keks z bakaliami

Keks to ciasto pełne bakalii, przez co jest ono tak smaczne i kolorowe. Dla mnie powinien być wyrośnięty, lekki i wilgotny, a owoce powinny stanowić jego znaczną część. Być może ze względu na to bogactwo owoców, słodycz i wygląd najczęściej pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę, aby nabrał głębszego smaku i aromatu. Keks wigilijny z bakaliami można ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą i dodatkowo posypać bakaliami.

Keks z bakaliami – składniki

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki
  • 250 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 400 g różnorodnych bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone morele i śliwki)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny






Przygotowanie

Rodzynki, kandyzowane owoce namoczyć w rumie oraz ekstrakcie waniliowym. Migdały i orzechy grubo posiekać. Przed wrzuceniem do ciasta wszystkie bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadaniu na spód.

Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z nich cienką warstwę skórki.

Margarynę zmiksować z cukrem na kremową masę. Ciągle miksując na niewielkich obrotach, dodawać po jednym całym jajku, uważając, aby każde dobrze połączyło się z margaryną. Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, starte skórki pomarańczy i cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie bakalie, delikatnie wmieszać je w ciasto.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Kilkakrotnie potrząsnąć formą, aby równo się rozłożyło.

Piec w temperaturze 180oC przez 50-60 minut – do otrzymania efektu suchego patyczka. Po upieczeniu przez 10 minut trzymać ciasto w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć keks z bakaliami i odwinąć z papieru. Ostudzić.






Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Keks z bakaliami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis