Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kasza jaglana z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

kasza jaglana z warzywami

Inspiracją do przygotowania kaszy jaglanej z warzywami był program kulinarny Karola Okrasy, który fragmentami oglądałam, będąc w domu rodzinnym. Oczywiście całego przepisu nie zapamiętałam, jedynie sam pomysł na przyrządzenie kaszy, który jest bardzo prosty. Wybrałam inny rodzaj zboża, głównie ze względu na rozgrzewające i odżywcze właściwości jaglanki. Kasza jaglana z dodatkiem warzyw stanowi doskonałe uzupełnienie każdego posiłku, w naszym przypadku był to gulasz z dzika.

Składniki na kaszę jaglaną z warzywami

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w równą, drobną kostkę.

Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, wymieszać i odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut, odcedzić.

W garnku rozpuścić masło wraz z łyżką oleju. Dodać pokrojone warzywa, podsmażać ok. 10 minut, aby były al dente. Dodać zioła, wsypać kaszę jaglaną oraz dodać 400 ml zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną z warzywami można podawać jako dodatek do mięs i sosów lub jako samodzielne danie.




1 Komentarz

  1. 4 stycznia 2017    

    Prosto, pysznie i zdrowo:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.