Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Karp w galarecie

Print Friendly, PDF & Email

karp w galarecie

Najlepszego karpia w galarecie robi Ciocia Basia, to u Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc możliwość skosztowania karpia w galarecie jest bezcenna. W tym przepisie na tę świąteczną rybę po raz pierwszy klarowaliśmy galaretę i to był doskonały pomysł, bo wyszła ona przezroczysta, przez co karp i warzywa prezentowały się na talerzu godnie, jak na okazję przystało. 😉

Składniki na karpia w galarecie

  • 4 dzwonka z karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 białko
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżeczki żelatyny (ilość odpowiednia na 1 litr wody)
  • sól, pieprz, cukier do smaku




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Dzwonka karpia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć cebulą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Marchewki, pietruszkę, seler obrać, pokroić na części. Włożyć je do dużego i płaskiego garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować przez godzinę, aby uzyskania wywar warzywny. Warzywa oraz przyprawy wyłowić, a do wywaru włożyć dzwonka karpia, gotować je na małym ogniu przez 20 minut, nie mieszać. Następnie rybę delikatnie odłowić i przełożyć na talerz, wyjąć ości. Wywar przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odmierzyć 1 litr. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w plastry, będą ozdobą karpia w galarecie.

1 litr wywaru ponownie wlać do garnka, wstawić na mały ogień. Wlać do niego roztrzepane białko oraz ocet, doprowadzić do wrzenia, przelać wywar przez gęste sito wyłożone kilkoma warstwami gazy.

Sklarowany wywar ponownie przelać do garnka, podgrzać go i dodać rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, przestudzić.

Na dno naczynia, w którym będzie podawany karp, wylać kilka łyżek galarety, ułożyć dekoracyjnie karpia oraz warzywa i stopniowo wlewać wywar z żelatyną, najlepiej jest wlewać koleją porcję po stężeniu poprzedniej.

Karpia w galarecie wstawić do lodówki na kilka godzin, podawać dobrze schłodzonego z dodatkiem cytryny lub octu.




karp w galarecie

karp w galarecie

1 Komentarz

  1. 22 grudnia 2016    

    Rzeczywiscie ślicznie wygląda w tej galarecie))
    Nigdy nie robilam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen − 13 =