Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Karmel

Print Friendly, PDF & Email

karmel

Karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, kawy oraz naleśników. Najczęściej korzystam z gotowego, który regularnie przysyła mi Siostra Agata, za co serdecznie Jej dziękuję. 🙂 Jakiś czas temu poznaliśmy z Bartkiem sposób na zrobienie domowego karmelu bazującego na cukrze i kremówce. Był on tak prosty, że kilka razy robiliśmy go w domu, a tym razem dzielimy się sposobem jego wykonania z Wami. Do naszego karmelu dodaliśmy brendy, przez co zyskał wyrazistego i oryginalnego smaku, może również dodać do niego soli, wanilii, pieprzu lub innego alkoholu. Taki domowy karmel świetnie nadaje się do popcornu, jako polewa do lodów, naleśników i ciast.

Składniki na karmel

  • 200 g cukru
  • 300 g śmietanki kremówki (36%)
  • 1 łyżeczka brendy (opcjonalnie)




Wykonanie

Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać równo cukier, postawić na średnim ogniu i nie mieszając cukru, czekać, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować (trwa to kilka minut). Gdy cukier zrobi się złocisty i płynny, wlać do niego całą kremówkę i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać brendy, ponownie wymieszać i gotować jeszcze dwie minuty, cały czas mieszając.

Domowy karmel zestawić z ognia do przestygnięcia. Od razu można nim polać popcorn lub przełożyć do słoiczka i wykorzystać w późniejszym czasie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.