Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Karaś z sosem pieczarkowym

Print Friendly, PDF & Email

Zupełnie przypadkowo załapaliśmy się na dostawę świeżych ryb, wybór był naprawdę duży i dłuższą chwilę przyglądaliśmy się wszystkim okazom. Najchętniej zabralibyśmy ze sobą dwie lub trzy różne ryby, ale musieliśmy się zdecydować na jedną, bo wszystkie były dobrze wyrośnięte. Wybór padł na 800 gramowego karasia, kilka kroków dalej kupiliśmy pieczarki i już mieliśmy pomysł na sobotnie danie. Gdy zabieraliśmy się za przygotowanie obiadu, okazało się, że ryba jest już oskrobana, na co w ogóle nie zwróciliśmy wcześniej uwagi. Dzięki temu szybciej wszystko nam poszło i karaś w sosie pieczarkowym po około godzinie znalazł się na stole.

Składniki na karasia w sosie pieczarkowym

Smażona ryba:

  • 1 karaś
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Przygotowanie

Smażona ryba:

Z karasia usunąć łuski, dokładnie go umyć, wedle uznania pokroić, posolić i popieprzyć. Oprószyć mąką i włożyć na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut, od czasu do czasu przewracając rybę.

Sos pieczarkowy:

Pieczarki umyć i obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić na piórka.

Na patelnię z masłem wsypać pieczarki i cebulę, smażyć do puszczenia soku przez grzyby. Dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Smażyć jeszcze 5 minut.

Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie

Na półmisek wyłożyć sos pieczarkowy, następnie usmażonego karasia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.