Kapuśniak z młodej kapusty

M&B
Kapuśniak z młodej kapusty

Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty. W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy.

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 wędzone kości (500-700 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól do smaku




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki lub ćwierć plasterki.

Do garnka wlać ok. 2 litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać.

Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości, oddzielić od nich mięso i włożyć je do kapuśniaka z młodej kapusty. Doprawić do smaku solą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kapuśniak z młodej kapusty
Opublikowane
Średnia ocen
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis