Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kapuśniak z młodej kapusty

Print Friendly, PDF & Email

kapuśniak z młodej kapusty

Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty. W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy.

Składniki na kapuśniak z młodej kapusty

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 wędzone kości (500-700 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól do smaku




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki lub ćwierć plasterki.

Do garnka wlać ok. 2 litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać.

Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości, oddzielić od nich mięso i włożyć je do kapuśniaka z młodej kapusty. Doprawić do smaku solą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Kapuśniak z młodej kapusty
Opublikowana
Średnia ocen
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × five =