Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Kandyzowane skórki pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

kandyzowane skórki pomarańczowe

Nasze mieszkanie w weekend pachniało pomarańczami. Powoli przygotowując się do zamieszczenia na stronie przepisów na pączki, postanowiliśmy zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową, aby nią udekorować ostatkowe słodkości. Kupiliśmy bardzo dobre owoce, skórka była gruba i idealnie nadawała się na jej dalsze przetwarzanie. Sporo czasu spędziliśmy w kuchni krojąc i gotując pomarańczowe skórki, ale mamy cały słoiczek aromatycznych i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy. 🙂

Składniki na kandyzowane skórki pomarańczowe

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru




Przygotowanie

Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Obrać owoce, dokładnie usunąć białą część, a skórkę pokroić w drobną kostkę.

Posiekane skórki włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić. Te czynności powtórzyć jeszcze dwa razy.

Skórki ponownie włożyć do garnka, zalać je zimną wodą, zagotować i gotować jeszcze przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedzić, pozostawić do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru – nie doprowadzając do wrzenia. Dolać sok z cytryny, wrzucić skórki pomarańczowe i gotować na małym ogniu 10 minut, następnie schłodzić.

Ponownie postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 50 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Całość, kiedy jest jeszcze ciepła, przełożyć do gorącego słoika, szczelnie zakręcić.

Kandyzowane skórki pomarańczy można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez dwa miesiące.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.